Odense Model Jernbane Klub

Stiftet 1949

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen

K14 er en "K 11 light" med færre betjeningspladser i brug:

Scenen er sat: Sommeren 1973…

Danmark er nyt medlem af det europæiske fællesmarked. De gamle 1- og 2-ører er ikke længere gangbar mønt, og ”oliekrise” er noget, man havde i 1956 på grund af strejke. På jernbanefronten blev de gamle Frichs-lyntog taget ud af drift og alle forberedte sig på udbredelsen af det nye, rød/sorte-design og den kommende timedrift på fjerntrafikken med nye ”Intercity-tog”...

Mens udviklingen i det rullende materiel er ikke slået igennem på modelanlægget (der anvendes samme udgangsopstilling som ved K11), så har den øvrige udvikling sat sine ”trafiktekniske” spor. Fjerntrafikken samt trafikken mellem de større byer er uændret. Der er sket en mindre stigning i transit-godstrafikken. I øvrigt er forholdende som følger:

Middelfart-Odense

Mellem Middelfart og Odense blev Holmstrup st. nedlagt for persontrafik i maj 1972 og samtidig faldt lokaltogene bort – mellem Middelfart og Odense kører nu kun fjerntog. Krydsningssporet blev bevaret indtil videre, men anvendes ikke under normal trafik. Alle tog er gennemkørende i spor 2. Lokal godstrafik er for længst hørt op; sidesporet blev aflyst i 1965.

Odense-Nyborg

Kørslen med lokale persontog Nyborg-Odense er – med visse begrænsninger – opretholdt, men begge landstationers persontrafik er annonceret nedlagt ved overgangen til den kommende K74.

På strækningen Odense-Nyborg blev godstrafikken til Tommerup indstillet i 1970. Sidesporene må ikke befares. Spor 1 anvendes kun til krydsning og overhaling i ekstraordinære tilfælde. Hjulby station har fortsat enkelte godskunder. Udkørsel af vogne sker fra Odense i et enkelt togpar sidst på eftermiddagen.

Odense-Svendborg

Den private Svendborgbane lukkede i 1966. Den har siden fungeret som kommunal godsbane betjent af DSB. Den betjenes med et dagligt godstogpar Odense-Svendborg-Odense. I Fruens Bøge er alene papirfabrikken tilbage, mens læssevejen er lukket. Industrierne langs godstogssporet har omlagt deres transport til landevejen. Persontogssporet benyttes ikke længere og gror langsomt til.